Danışmanlık Nedir, Hangi Alanlarda Yapılır, Doğru Danışman Nasıl Seçilir?
“Danışmanlık” sektörü son yıllarda ülkemizde gün geçtikçe daha da büyük öneme sahip olmaktadır. Ancak bu gelişmeyle birlikte akıllarda da birçok soru belirmektedir. Danışmanlığın kapsamı, danışmanın kim olduğu, neden bir danışmana ihtiyaç duyulduğu, ne kadar ücret ödenmesi gerektiği ve doğru danışmanın nasıl seçileceği gibi birçok soru işletmelerin aklında oluşan belirsizliklerden sadece birkaçı.
Günümüzde işletmeler markalaşmadan pazarlamaya, hibe-teşvik başvurularından kurumsallaşmaya, insan kaynakları süreçlerinden muhasebe işlemlerine kadar birçok konuda kendisine fırsat yaratmak veya mevcut kanunlar çerçevesinde herhangi bir yaptırımla karşılaşmamak için çeşitli danışmanlarla çalışmaktadır. Ortaya çıkan ihtiyaçların piyasa ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyümesi, danışmanlık sektörünün de gün geçtikçe kapsamını genişletmesine neden olmaktadır. Danışmanlık sektöründe kapsamın genişlemesi aslında bu alanda uzman olmayan kişilerin de yetersizliğini ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde bu meslekle ilgili bir üniversite bölümünün olmaması, bir meslekte emekli olan kişilerin kendisine danışman gömleğiyle sektörde yer edinmeye çalışması gibi bir takım sebepler, ülkemizde “Danışmanlık” sektöründe güven endeksini düşüren nedenlerden sadece birkaçı. Tüm bu sebepler, sayılamayacak kadar çok başarısız girişime neden olmakta ve işletmelerin danışmanlara olan güvenini sarsmaktadır.
Bu makalenin amacı; özellikle danışmanlık hizmeti alan kuruluşlara danışmanlığın tanımından tutun kimlerin danışmanlık yapabileceği, hangi alanlarda danışmanlık hizmetleri verilebileceği, danışman firma ile nasıl çalışma yapılacağı ve doğru firmayı nasıl seçmeniz gerektiği hakkında siz değerli okurlarımızı bilgilendirmektir.
DANIŞMANLIK NEDİR?
Danışmanlığın tanımı en sade şekliyle “özel bir alanda uzmanlaşmış kişi veya kurumların sahip olduğu bilgi ve beceriyi belirli bir zaman çerçevesinde hizmet verdiği kuruluşa aktarması” olarak yapılabilir. Buradaki en kritik nokta, “danışman” olarak adlandırılan kişinin söz konusu alanda tecrübeli ve uzman kişi olmasıdır. Danışmanın sahip olduğu bilgi ve tecrübenin hizmet verilen kuruluşun sahip olduğundan daha farklı ve yenilikçi olması, kuruluşa yeni bir şeyler katacak nitelikte olması sektörümüzün olmazsa olmazıdır.
Öte yandan bir danışman tarafsızlık ilkesine bağlı kalmalı ve hizmet sağladığı kuruluşun çıkarlarını gözetmelidir.
DANIŞMAN SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Danışmanlık hizmeti alacak işletmelerin, danışman seçerken aşağıdaki 5 kriteri göz önünde bulundurması gerekir:
Nitelikli Personel Danışman kişi veya kuruluşta söz konusu görevi yerine getirecek uzman kadronun özgeçmişi mutlaka incelenmeli ve teklif aşamasında bu özgeçmişlerin de teklife eklenmesi talep edilmelidir.
Referans (İş bitirme) Danışmanlık sektöründe en önemli kriterlerden biri, firmanın daha önce başka kuruluşlara benzer alanda hizmet verip vermediğidir. Bu konuda hizmet alınacak firmalardan kesinlikle referans listesi talep edilmelidir.
Organizasyon Yapısı Danışmanlık hizmeti birkaç kişiden alınacaksa veya bir firmanın koordinasyonunda yürütülecekse mutlaka işi hangi organizasyon yapısı ile yapacakları sorulmalıdır.
Deneyim Güvenilirlik ve yeterlilik açısından düşünüldüğünde, uzun yıllar çalışmış deneyimli firmaların öncelikli olarak tercih edilmesi hizmet alacak işletmenin yararına olacaktır.
Yeterli teknik donanım Hizmet alınacak alanda teknik donanıma ihtiyaç varsa danışmanlık şirketine hangi ekipmanlarla sorulmalıdır. Özellikle mühendislik ve AR-GE çalışmalarında danışmanlık şirketinin sağlayacağı laboratuvar ekipmanları ve test süreçleri hizmetin tamamlayıcısı olabilir.
DANIŞMAN FİRMAYLA ÇALIŞMA SÜRECİ
Dışarıdan danışmanlık hizmeti alarak hem zamandan hem de iş gücünden kazanmayı tercih ettiyseniz, son olarak danışman firmayla nasıl bir çalışma sistemi içerisinde olacağınızı öğrenerek sürece avantajlı bir şekilde başlayabilirsiniz.
İHTİYAÇ BELİRLEME Öncelikle kendinizi analiz etmeli, sorunlarınızı ve ihtiyaçlarınızı netleştirmelidir. İhtiyaç duyduğunuz hizmet teknik mühendislik bilgisi de olabilir, pazarlama konusunda alternatif yöntemlere erişim de.
ARAŞTIRMA Hangi alanda danışmanlık hizmeti duyduğunuz belliyse, bu alanda faaliyet gösteren danışman kişi veya kurumlara ulaşmanız gerekir. Size yardımcı olacak danışmanlık şirketi konusunda internet üzerinden araştırma yapabileceğiniz gibi aynı sorun için danışmanlık hizmeti almış farklı işletmelerden de fikir almak faydalı olacaktır.
TANIŞMA Araştırmalarınız sonucunda daha önce benzer projelerde görev almış, deneyimli bir kadrosu olduğuna inanılan birkaç danışman davet edilir ve süreç hakkına fikir alışverişinde bulunulur.
İŞİN TARİFİ İhtiyaç duyduğunuz hizmet ve bu hizmet sürecinde beklediğiniz çözümler detaylandırılarak danışmana iletilir.
TEKLİF ALMA Danışman kişi veya kurumlar, yapılan iş tarifi sonrası teknik ve mali tekliflerini sunarlar.
SEÇİM VE İŞİN YAPILMASI Gelen teklifler arasında yapacağınız tercih sonrası sözleşme imzalanır, hizmetin alım süreci başlatılır.
SONUÇ VE UYGULAMA Tanımlanan ve üzerinde mutabık kalınan iş danışman tarafından belirli zaman aralığında gerçekleştirilir ve hizmetin sonucu bir rapor halinde yöneticilere sunulur.